1976 yılında Gördes’te doğdum. Gördes esnaflarından Manifaturacı Ergün Büke- Semiha Büke çiftinin oğluyum. Yazar Ahmet Bükeninde kardeşiyim. İlköğrenimimi Gördes 5 Eylül İlkokulunda, ortaöğrenimimi Salihli Anadolu Lisesinde, Lise öğrenimimi Gaziantep Fen Lisesinde tamamladım. Yüksek Öğrenimimi Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinde yaptım. Ayrıca kamu hukuku ana bilim dalında yüksek lisans yaptım. Çalışma hayatına 1999 yılında Ziraat Bankasında başladım. Askerlik görevimi; 1. Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesinde askeri hâkim olarak yerine getirdim. 2001 yılında evlendim ve birisi kız, birisi erkek olmak üzere iki çocuk sahibiyim. 2008 yılından buyana, İzmir Barosuna bağlı olarak serbest avukatlık yapmaktayım. Aynı zamanda Kemalpaşa-Ulucak’ta, Bölükpaşa ismiyle kurduğum işletmede; yaklaşık 1000 dönüm arazi üzerinde sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla, 300 büyük ve 200 küçükbaştan oluşan sürü hayvancılığı ve mera ıslahı faaliyetlerini sürdürüyorum. Sizler layık görürseniz, doğduğum büyüdüğüm ve gönülden bağlı olduğum bu şehirde Belediye Başkanlığı yapmak, memleketime hizmet vermek istiyorum..

Büke (Pehlivanoğulları) Aile Albümünden Soy Ağacı

Ahmet Büke (1876-1939)

Avukat İbrahim Büke’nin baba tarafından büyük dedesidir. Palamut ticareti ve tütün tarımı yapmıştır. Birinci Cihan Harbi’nde Çanakkale Gaziliğinin ardından Filistin Cephesinde esir düşmüştür. Türk Kurtuluş Savaşına Gördes Kuvâ-yi Milliye teşkilatının kurucusu ve Gördes Müfreze Komutanı olarak katılmıştır. 1926 yılında TBMM tarafından “Milli Mücadele’de gösterdiği yüksek vatanseverlik ve fedakârlıkları” gerekçesiyle beyaz şeritli İstiklâl Harbi Madalyası ile onurlandırılmıştır.




Hacı Ethem Büke (1882-1953)

İstanbul Darülfünun Edebiyat Şubesi mezunudur. İstanbul’daki eğitim sürecinde İttihat ve Terakki hareketi ile tanışmış ve ardından İttihat Terakki Partisi İzmir Şubesinde önemli görevler üstlenmiştir. Burada temas kurduğu Celal Bayar ile daha sonra Milli Mücadele’nin Ege Bölgesi teşkilatlanma sürecinde yakın çalışma ve silah arkadaşlığı yapmıştır. Gördes Kuvâ-yi Milliye teşkilatının kurucusu ve yöneticisidir. Azmi, kararlığı ve cesaretiyle Yunan işgal güçlerinin dikkatini çekmiş ve Ethem Bey’e yönelik özel askeri operasyonlar düzenlenmiştir. Uğradığı takibat sonucu yakalanarak İzmir’de yargılanmış ve asılarak idam edilme cezasına çarptırılmıştır. İnfazı için Atina’ya yollanmış ancak kahraman Türk ordusunun İstiklal Savaşını kazanmasıyla esaretten kurtulmuştur. Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası sahibi Ethem Bey, Mustafa Kemal Atatürk’ün arzusuyla TBMM İkinci Dönem Saruhanlı Mebusluğunu yürütmüştür. Hacı Ethem Bey, edebiyatçı kişiliği ile Türk tarihini yakından inceleyen birisiydi. Soyadı Kanunu getirildiğinde Pehlivanoğlu ailesine “Büke” soyadını seçen o olmuştur. “Akil insan, ejderha” gibi Türkçe anlamlara gelen “Büke” sözcüğü aynı zamanda “bükmek” fiilinin de köküdür ve Eski Türkçe ve hatta Moğol dil ailesinde “güreşçi” anlamına gelmektedir.




Kıranşehyli Müftü Ahmet Emektar (1872-1955)

Avukat İbrahim Büke’nin büyük annesi tarafından büyük dedesidir. Büyük dayısı olan Asım Molla’nın himayesinde din adamlığını seçmiştir. Manisa Medresesi’ndeki eğitiminin ardından vaizlik ve Gördes müftülüğü yapmıştır. İstiklal Harbinde Milli Mücadeleye bir din adamı olarak destek vermiş ve Gördes Kuvâ-yi Milliye teşkilatına katılmıştır.




Asım Molla

Avukat İbrahim Büke’nin büyük annesinin babasının dayısıdır. Asım Molla’nın dedesi de bir din âlimi idi. Yeğinoba Köyünde dedesinden ilk eğitimi alan Genç Asım gösterdiği başarı sonucu İstanbul’a yollanmış ve orada zamanın önemli hocalarından dersler alarak yetişmiş ve devlet hizmetine girmiştir. Asım Molla Rumeli Kazaskerliği ve Bağdat Kadılığı hizmetlerini sürdürmüş, zamanın önemli edipleriyle dostluklar kurmuş, şiirler, yazılar yazmış ve hatta siyasete de ilgi duyarak Jön-Türkler hareketine katılmıştır. Asım Molla, Türk edebiyatının önemli yazar ve çevirmenlerinden olan Nihal Yeğinobalı’nın dedesidir.




Hayri Büke (1902-1980)

1902'de Gördes'te doğdu. Cemal bey ve Hatice hanımın oğludur. 14 Haziran 1940'ta Ayşe (1913-1978) hanımla evlendi. Eşinin ölümünden sonra, 20 Haziran 1978'de Teslime (1924) hanımla evlendi. Bilgin (1941) adlı bir oğlu vardır. Rüştiye (Ortaokul) öğrenimi gördü. Tarım ve ticaretle uğraştı. Manisa İl Genel Meclisi üyeliği yaptı. 1948'de Gördes Belediye Başkanlığı'na seçildi. Bu, çok partili hayata geçtikten sonra DP'nin kazandığı ilk belediye başkanlığı seçimidir. Görevi 1950'ye kadar sürdü. X. Dönem seçimlerine D.P. adayı olarak katıldı. 151.012 oyla Manisa Milletvekili seçildi. 4 Mayıs 1954 tarihli seçim tutanağı ile 14 Mayıs 1954'te Meclis'e katıldı. Dönem boyunca Nafıa Encümeni'nde (Bayındırlık Komisyonu'nda) üye olarak görev yaptı. XVII. Dönem Manisa Milletvekili Mekin SARIGĞLU, kız kardeşinin oğludur.




Manifaturacı Ergun Büke (1937-2007)

Avukat İbrahim Büke’nin babasıdır. Gördes Havuzlu Çarşı’da kesintisiz 50 sene esnaflık yapmıştır. Ayrıca öğretmen vekilliği ve Gördes Ziraat Bankasında memurluk hizmetlerinde bulunmuştur. CHP Gördes İlçe Başkanlığı ve Gördes Belediyesi Meclis Üyeliği görevlerini üstlenmiştir.




Ahmet Büke (1970)

Avukat İbrahim Büke’nin ağabeyidir. Türk edebiyatçısı ve yazarıdır. Bugüne dek yirminin üzerinde eseri yayınlanmıştır. 2008’de Alnı Mavide kitabıyla Oğuz Atay Öykü Ödülü’nü, 2011’de Kumru’nun Gördüğü ile Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazandı. Öykü kitaplarıyla dikkati çeken yazarın Mevzumuz Derin adlı ilk romanı da Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin (ÇGYD) 2013 Yılın Gençlik Romanı Ödülü’nü kazandı. Dünya Kitap 2015 Yılın Telif Kitabı Ödülü’ne değer görülen İnsan Kendine De İyi Gelir adlı bir öykü kitabı da bulunmaktadır. Deli İbram Divanı adlı romanı ile 2022 Vedat Türkali En İyi Roman Ödülü’nü kazanmıştır.




Aydın Büke (1958)

Hacı Ethem Büke’nin torunudur. Kabataş Erkek Lisesi’nin ardından İstanbul Devlet Konservatuarı Yüksek Bölümü’nden (bugünkü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı) mezun oldu. Avusturya’daki üç yıllık müzik eğitiminden sonra, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nda flüt sanatçısı olarak çalışmaya başladı. Halen bu görevini sürdürmektedir. 1995-2004 yılları arasında TRT Radyo 3’te klasik müzik programları hazırladı. 1998’de, Mozart ve Lorenzo Da Ponte’nin ortak çalışmalarını konu alan, İki Dahi Üç Opera adlı kitabı, 2001’de, Bach / Yaşamı ve Eserleri adlı ikinci kitabı çıktı. Mozart’ın 250. doğum yılı nedeniyle kaleme aldığı Mozart / Bir Yaşamöyküsü adlı kitap Ocak 2006’da, Müziği Yaratanlar – Barok Dönem (İpek Mine Altınel’le ortak çalışma) 2006 Kasım ayında, Chopin – Tuşlara Adanmış Bir Yaşam 2010 Ocak ayında, Romantizmin Işığı Clara 2012 Nisan’ında yayımlandı. Çeşitli dergiler için müzik yazıları yazmakta ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde müzik tarihi dersleri vermektedir.